Vorstschade is een sluipmoordenaar voor huizenbezitters

Het venijn zat in de staart: vrieskou in de nawinter. Strenge vorst veroorzaakt altijd veel schade, maar met vertraging.

Wie hoopte dat de ergste kou al achter de rug was deze winter, komt bedrogen uit. In de laatste dagen van de winterperiode gaat het alsnog stevig vriezen. Strenge vorst is een sluipmoordenaar. Als de dooi allang is ingezet, merk je pas of de vrieskou schade veroorzaakt heeft. Kom je vorstschade tegen in huis? Wacht dan niet te lang met het melden van de schade.

Waar hagel- en stormschade meteen zichtbaar zijn, openbaart vorstschade zich altijd met enige vertraging. Als een dak door de vorst beschadigd raakt, dan merk je dat nog niet tijdens de periode dat het vriest. Pas als het gaat dooien dringt het vocht door de waterkerende laag heen, en begint de ellende.

L
ange perioden van vorst zijn duur voor woonverzekeraars. De herstelkosten zijn hoog en in tegenstelling tot bijvoorbeeld hagelschade krijgt heel Nederland met de vorst te maken.

Vorstschade: wat betaalt je verzekering?

De dekking bij vorstschade verschilt per verzekeraar. Het niet op tijd aftappen van een buitenkraan is bij veel verzekeraars een reden om de schade af te wijzen. Maar er zijn ook maatschappijen die alle schade vergoeden of alleen de eerste keer dat het gebeurt de schade uitbetalen.

Voor bevroren leidingen geldt min of meer hetzelfde. Er bestaan verzekeraars die zowel het herstel van de leidingen als de gevolgschade vergoeden, andere verzekeraars betalen alleen de gevolgschade uit. Het hak- en breekwerk komt in dat laatste geval niet voor vergoeding in aanmerking, maar de kosten voor het opnieuw schilderen van een woonkamer met vochtplekken wél.

Vooral oppassen met leegstand

oningen die langere tijd leegstaan, gelden strengere regels. Als er geen permanente bewoning is, wordt vorstschade uitgesloten van dekking. Zet je verwarmingen dus altijd minstens op de stand vorstbeveiliging.

Snel vorstschade melden

Als de temperaturen straks weer boven nul uitkomen en je ziet vochtplekken verschijnen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk de schade bij je verzekeraar te melden. Je voorkomt dat de gevolgschade groter wordt dan nodig en je zult geen moeite hoeven doen om aan te tonen dat vorst de oorzaak is van de schade.